top of page

FRÅGOR & SVAR

  • Hur mycket ska min hund äta?
    Valp - En valp äter ca 5-10% av sin nuvarande kroppsvikt medan den ännu växer på höjden. Vid 8 veckor kan man utgå från cirka 10 % av nuvarande kroppsvikt, sedan sjunker procenten långsamt. En valp äter lite men ofta så fördela dagsgivan på fler mål under dagen, men följ gärna uppfödarens rutiner men normalt 4-5 mål/dag. För en 8 veckor gammal valp med en nuvarande vikt på 5 kilo kan doseringen då se ut som följande: 5 kg x 0,1 (10%) = 0,5, alltså 500 gr totalt per dag. Valpens energibehov varierar mycket med ras, miljö, stress-och aktivitetsnivå. Det är viktitgt att prova sig fram till den mängd som passar för just din valp och justera vart efter. Därför är det svårt att säga exakt hur mycket just din valp ska äta. Valpen ska vara slank, pigg, glad och ha en tydlig midja sett uppifrån. Vuxen hund - En vuxen hund äter ca 2% av sin kroppsvikt per dag. Små hundar har högre ämnesomsättning och behöver oftast 3%. Har du en hund som väger 20 kg så kan doseringen se ut som följade 20 x 0,02 (2%) = 0,4 alltså 400g totalt per dag. Detta är baserat på hundens genomsnittliga energibehov. Beroende på ras, ålder miljö- och aktivitetsnivå så kan din hund behöva mer eller mindre mat. Prova dig fram till en mängd som passar för din hund. Din hund ska vara slank, ha en tydlig midja och vara pigg och glad. Du ska kunna känna revbenen utan att behöva trycka hårt mot bröstkorgen, men de ska inte kännas vassa. En kastrerad/steriliserad hund har lägre ämnesomsättning och går lättare upp i vikt.
  • Hur börjar jag råutfodra?
    För en del hundar fungerar en snabbare övergång och för andra är det bättre att fasa över långsammare. En hund som ätit torrfoder hela sitt liv har en helt annan normalflora (bakteriestam i tarmen) än en hund som ätit råfoder. Tiden det tar för tarmens att ställa om sig är olika från hund till hund. Det viktigaste är att följa med hundens mage och göra övergången på hundens villkor. Börja med att lägga till lite färskfodet och minska lite på torrfodret, fortsätt öka färkfodret och minska torrfodret för att sedan bara ge färskfoder. De första dagarna kan du märka att din hund kanske blir lite lösare i magen än vanligt. Det är helt naturligt, och rättas till snabbt. Sen några dagar senare kommer du att märka att mängden bajs blir mycket mindre och fastare – torra, bruna små kulor som varken luktar eller kladdar. För valpar kan du antingen byta utan övergång eller byter ut ett mål mat i taget. Du kan prova dig fram och följa med vad som passar din valp bäst.
  • Vad kan man förvänta sig efter att man gått över till råfoder på sin hund?
    Avföringen från hundar som äter råfoder är betydligt mindre, fastare och luktar mindre än den från hundar som äter torr- eller våtfoder. Det här är ett bevis på hur effektivt näringsämnena tas upp i kroppen! Drickandet minskar ofta eftersom hunden nu får en stor del av sitt vätskebehov direkt från maten. Många ägare märker efter några månader att hunden känns fastare när de klappar den. Hundar som äter torrfoder samlar nämligen vätska, den försvinner när de går över till råfoder och hunden blir då mer definierad i kroppen. Annat som ägare noterat är att pälsens blivit mjukare och glansigare och att mängden lösa hår minskat. Hundägare som tränar hårt med sin hund har berättar att hundens energinivå ökat och hållits på en jämnare nivå samt att återhämtningen nu sker snabbare.
  • Vad matte/husse måste tänka på!
    Tänk på är maten inte är värmebehandlat eller har tillsatta konserveringsmedel, hållbarheten är därför begränsad och bör förvaras fryst. Ta upp så mycket din hund behöver under en dag på kvällen och lägg i burk med lock i kylskåpet och låt det tina över natten. Har du glömt att tina kan du lägga det i kallt vatten så tinar det fortare. 500g korvarna tar oftast lite längre tid att tina. Tina ALDRIG i microvågsugn eller i ugn. Maten ska serveras rå! Oftast håller produkterna mellan 2-3 dagar i kylskåpet (se de olika varumärkenas rekommendationer). Eftersom köttet är rått, är det viktigt att du hanterar det med god hygien. Låt inte maten ligga framme i rumstemperatur eller komma i kontakt med andra matvaror. Tvätta händer, köksredskap och matskål efter hantering och användning. Låt inte fodret ligga framme i matskålen.
bottom of page